NOS NieuwsAangepast

NAM gaat ook boren in Veendam

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begint binnen een aantal weken met gasboringen in Veendam. Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat de inwoners nog van niets weten en binnenkort worden geïnformeerd.

Burgemeester Ab Meijerman van Veendam geeft toe dat het na de recente bevingen in Groningen beter was geweest om iedereen eerder te informeren. De NAM stuurt vandaag nog naar omwonenden van de nieuwe boorplaats een brief met nadere informatie. En volgens Meijerman komt er ook nog een informatiebijeenkomst.

De burgemeester zegt dat er vorig jaar geen reden was om bij het ministerie van Economische Zaken bezwaar aan te tekenen tegen de goedkeuring van de boorplannen. "De NAM heeft mij verzekerd dat het hier gaat om een heel klein gasveld waarvan er vele zijn, zonder dat er risico's voor aardbevingen zijn."

Bevingen

De aankondiging komt op een moment dat er in de provincie Groningen veel onrust is ontstaan over de aardbevingen die het gevolg zijn van de gasboringen. Uit een rapport bleek dat het aantal bevingen in de toekomst kan toenemen en dat de bevingen zwaarder worden. Na het rapport volgde een lange reeks kleine bevingen.

"We zullen in Veendam goed moeten uitleggen wat de risico's zijn", zegt de NAM.

Zorgen

De lokale partij Gemeentebelangen Veendam is verrast door de boorplannen. "Wij worden blijkbaar niet voldoende op de hoogte gehouden." Volgens de partij moet er in Veendam niet geboord worden zolang elders in de provincie nader onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van de gasboringen.

"We hebben al bodemdaling door de zoutwinning, en daar komt daling door gaswinning bij. We maken ons ernstig zorgen over de leefbaarheid van dit prachtige gebied."

Ook Bedum

Onlangs werd ook bekend dat de NAM een klein nieuw veld in de gemeente Bedum gaat aanboren. In die gemeente wordt al sinds 1985 gas gewonnen.

Volgens de partij Gemeentebelangen Bedum moet de NAM zijn activiteiten in de gemeente staken tot de uitkomst van aanvullend onderzoek bekend is. De partij had gisteren een gesprek met het Staatstoezicht op de Mijnen dat toeziet op naleving van de regels. Daarin werd gezegd dat boringen en bevingen in het grote veld van Slochteren effect hebben op kleinere velden als die in Bedum.

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft laten weten extra onderzoek te laten doen naar het effect van 'Slochteren' op de kleinere gasvelden. De NAM is verrast door dat plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl