NOS NieuwsAangepast

Landsadvocaat: geen alternatief SNS

De overheid kon niet anders dan ingrijpen bij SNS. Dat is de kern van het verweer dat de landsadvocaat vandaag houdt bij de Raad van State. De raad behandelt de beroepen die tegen de nationalisatie van SNS Reaal zijn ingediend.

Ongeveer zevenhonderd partijen maken bezwaar. Zij raakten al hun geld kwijt, omdat hun belegging na de nationalisatie niets meer waard is. Naast de Vereniging van Effectenbezitters zijn dat bijvoorbeeld de vakcentrale FNV en een groot aantal kleinere partijen, waaronder het college van kerkrentmeesters van de Gereformeerde Kerken van Kampen en Eefde.

Geen beroep

Opvallend is dat de grootste gedupeerde, de Stichting Beheer SNS Reaal, niet in beroep gaat tegen de beslissing van de minister. De Stichting was de grootste aandeelhouder en verloor ongeveer 1,1 miljard euro.

De kern van alle bezwaren is dat minister Dijsselbloem overhaast heeft gehandeld. Hij heeft alternatieven voor nationalisatie niet voldoende onderzocht. En omdat hij de bank dwong tot een forse afschrijving op het vastgoed maakte hij een private oplossing onmogelijk. De bank had meer tijd moeten krijgen om alternatieven te zoeken.

'Onmiddelijk gevaar'

In een omvangrijk verweer van meer dan honderd pagina's legt landsadvocaat Eric Daalder die bezwaren naast zich neer. Volgens Daalder was er sprake van een "ernstig en onmiddellijk gevaar". De bank stond op het punt van omvallen en dat zou tot grote onrust in de financiële sector leiden.

De bank lag al lang aan het "infuus van de Europese Centrale Bank", andere banken wilden SNS Reaal geen geld meer lenen en de particulier haalde zijn geld weg. In hoog tempo, want er werd binnen twee weken al 2,5 miljard opgenomen en als dat zo zou doorgaan zou de bank op 18 februari 2013 door al haar geld heen zijn.

"Er was met dit alles sprake van duidelijke tekenen van een dreigende bankrun, zo niet het begin van een bankrun," aldus Daalder in zijn verweer.

Rol Almunia

Volgens minister Dijsselbloem was er geen alternatief voor nationalisatie. Uit het verweer van de Landsadvocaat blijkt dat eurocommissaris Almunia zelf bezwaar maakte tegen de oprichting van een 'bad bank' waarin de drie grootste Nederlandse banken zouden participeren. "De beslissing daartoe is niet op ambtelijk niveau genomen, maar na overleg met commissaris Almunia."

Veel partijen menen dat de minister Dijsselbloem de bank meer tijd had moeten geven voor de zoektocht naar een alternatief. Het door investeringsmaatschappij CVC aangedragen alternatief zou niet goed zijn onderzocht. De taxatie van het vastgoedbezit van de bank zou veel te laag zijn en daardoor zouden de verliezen van de vastgoedtak overdreven worden.

Geen geïnteresseerde

Maar volgens Daalder was er geen alternatief. Omdat er sprake was van staatssteun zou de taxatie volgens Brusselse regels moeten worden uitgevoerd en dat leverde deze lage waardering op. Daarmee was het voorstel van het consortium rond CVC geen serieus alternatief. En er was daarnaast geen enkele andere partij geïnteresseerd in de redding van SNS Reaal.

De directie van SNS krijgt in het verweer ook nog forse kritiek. SNS bleek niet in staat tot een beheerste en verantwoorde bedrijfsvoering, "SNS Reaal is daarin niet geslaagd en heeft door de ernstige financiële problemen die daarvan het gevolg zijn, de stabiliteit van het financiële stelsel ernstig en onmiddellijk in gevaar gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl