NOS NieuwsAangepast

Groot paardenvleesonderzoek VWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met een groot onderzoek naar fraude met paardenvlees.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Monsters

Er worden monsters genomen bij zo'n honderd bedrijven, variërend van slachthuizen tot supermarkten. Er wordt gekeken of paardenvlees in de producten zit, terwijl op het etiket rundvlees staat.

De NVWA onderzoekt de etiketten bij veertig bedrijven. Daarnaast wordt de herkomst van het vlees gecontroleerd en is de administratie gecontroleerd.

"Er is op zich niks mis met het eten van paardenvlees, maar je moet het wel weten", reageert Dijksma. "De consument heeft er recht op te weten wat er in producten zit."

De NVWA heeft na een controle een bedrijf te kennen gegeven dat het vlees niet gebruikt of verhandeld mag worden. Het gaat om het bedrijf Nemijtek in Breda.

Controles in EU

Binnen de Europese Commissie wordt voorgesteld om de komende maanden in alle lidstaten controles uit te voeren op producten waarin paardenvlees kan zitten. Daarnaast wordt paardenvlees getest op verboden middelen.

In Groot-Brittannië zijn drie mensen opgepakt in verband met het paardenvleesschandaal. Het gaat om een slachthuismedewerker en twee medewerkers van een vleesbedrijf.

De arrestaties volgen na invallen van dinsdag bij twee bedrijven. Daarbij zijn vlees en administratie in beslag genomen. De bedrijven zijn stilgelegd. Beide bedrijven zeggen niets fout te hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl