Is uw pc besmet door Pobelka?

In totaal is 750 Gb aan data ontvreemd via een zogeheten botnet»
In totaal is 750 Gb aan data ontvreemd via een zogeheten botnet NOS

Van duizenden Nederlandse bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, overheidsinstellingen en mediabedrijven zijn gevoelige gegevens in handen gekomen van cybercriminelen.

In totaal is 750 Gb aan data ontvreemd via een zogeheten botnet, een netwerk van computers, waarmee ze doordrongen in zo'n 150.000 computers in Nederland.

 • Als u wilt weten of uw computer besmet is kunt u dat testen op de site van Digital Investigation: http://check.botnet.nu
 • Het netwerk is in september platgelegd door het digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation, maar de criminelen zijn niet gepakt. Mogelijk beschikken zij nog over het computerbestand.
 • Wanneer u de site bezoekt wordt uw IP-nummer (het unieke nummer van uw computer) vergeleken met de lijst van IP-nummers in de database.
 • Als er naast het IP-nummer geen computernaam wordt weergegeven, is uw computer niet besmet door dit botnet.
 • Als de website naast het IP-nummer ook een computernaam weergeeft, betekent dit dat uw computer in de database voorkomt en dus besmet is.
 • In dat geval kunt u via 'Fix' lezen wat er aan te doen is.
 • Indien u de naam totaal niet herkent kan dat verschillende redenen hebben. Soms veranderen Service Providers IP-adressen. Het zou kunnen dat u een IP-adres heeft gekregen van iemand die eerder besmet is geweest. Als u er heel zeker van bent dat de getoonde computernaam nooit door u is gebruikt, kunt u de waarschuwing het best negeren.

Deel deze pagina

Video

 • video Overheid doet weinig tegen cybercriminelen Oost-Europese cybercriminelen hebben gevoelige gegevens in handen van duizenden bedrijven, ziekenhuizen,... ministeries en zelfs rechtbanken in Nederland. De politie en de overheid weten al maanden wie precies is getroffen. Maar uit onderzoek van de NOS blijkt dat er met die kennis weinig is gebeurd.
 • video Ziekenhuis: wist niet dat gestolen data op straat lag Op 16 oktober geven de onderzoekers het bestand met die 750 gigabyte aan de politie. Maar de harde schijf... blijkt beschadigd en de politie laat het er verder bij zitten. Op 8 december krijgt het Nationaal Cyber Security Centrum, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie een lijst van besmette computers. Maar ook daar gebeurt weinig mee. Terug naar de bron het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Video en Audio

 • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3425 keer afgespeeld
 • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4402 keer afgespeeld
 • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3527 keer afgespeeld

Meer video en audio