NOS NieuwsAangepast

ANWB: spits niet extreem

Volgens de ANWB is, ondanks de sneeuw, de avondspits niet drukker verlopen dan normaal. Het verkeer paste zich goed aan de weersomstandigheden aan.

Op het hoogtepunt, om 17.00 uur, stond er ruim 230 kilometer file. Dat kwam vooral door drukte in de omgeving van Amsterdam. Vanwege de sneeuw waren de spitsstroken gesloten. Rond Rotterdam en Den Haag viel de vertraging juist mee.

Treinen

De NS rijdt de hele dag met een aangepaste dienstregeling. Dat betekent dat er in het hele land minder treinen rijden.

De spoorvervoerder verwacht morgen weinig problemen door de sneeuw en rijdt dan weer volgens de normale dienstregeling.

Schiphol

Schiphol meldt over de hele dag 27 annuleringen door de sneeuw. "Her en der hebben we een aantal vertragingen omdat er ijs van de vliegtuigen moet worden verwijderd", aldus een woordvoerder.

"Maar over het algemeen hebben we er weinig last van. Ik zie nog steeds toestellen op tijd landen en vertrekken."

Waarschuwing

Rijkswaterstaat heeft vanmiddag uitgebreid gestrooid op de snelwegen en de provinciale wegen. Er zijn 500 strooiwagens met sneeuwschuivers ingezet en 350 losse sneeuwschuivers. Er was volgens de ANWB genoeg verkeer op de weg om het zout in te rijden, waardoor de gladheid op de grotere wegen meeviel.

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen die vanavond de weg op gaan voor gevaarlijke rijomstandigheden vanwege de winterse neerslag. Weggebruikers moeten rekening houden met een langere reistijd.

Oppassen

Volgens NOS-weervrouw Willemijn Hoebert is het vanavond en vannacht nog oppassen op de weg. "Het westen en het midden van het land krijgen waarschijnlijk nog te maken met ijzel. In het oosten zijn ze de dans tot nu toe ontsprongen, maar het sneeuwt er nu en er zal vanavond nog wel een aantal centimeters bij vallen."

"Ook is er vanavond sprake van een vochtige, zachtere lucht boven een koude ondergrond. Dat zou voor mist en nevel kunnen zorgen."

Ongelukken

Door de gladheid zijn er vanochtend diverse ongelukken gebeurd. Vooral in het westen van het land ging het mis.

In de omgeving van Rotterdam ging aan het eind van de ochtend de sneeuw over in ijzel. Op de A20 sloeg daardoor een auto over de kop en raakten andere bestuurders van de weg. Er ontstonden lange files.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl