NOS NieuwsAangepast

'Beperk aantal kleine scholen'

Er moeten minder kleine basisscholen komen. Dat zegt de Onderwijsraad in een advies aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

Volgens de raad ontstaan er in dunbevolkte gebieden steeds meer kleine scholen doordat er minder leerlingen bijkomen. "Die scholen zijn duur en de onderwijskwaliteit staat er onder druk", schrijft de raad. Kleine scholen zijn volgens het advies vaak zwak en kunnen moeilijker de rol van sociale ontmoetingsplaats voor leeftijdsgenoten waarmaken.

Opheffingsnorm

De raad adviseert om de opheffingsnorm van scholen te verhogen. Nu geldt voor basisscholen in dunbevolkte gebieden een minimum van 23 leerlingen. De raad adviseert om dat aantal te verhogen naar 100. Dan blijft er genoeg keuze over voor ouders, omdat Nederland volgens het advies een fijnmazig scholenaanbod kent.

Met het huidige minimum van 23 leerlingen per school kan het voorkomen dat kinderen van 4 en 12 jaar bij elkaar in het lokaal zitten. Volgens de raad is de kwaliteit dan echter niet gegarandeerd. De raad pleit voor maximaal twee leerjaren in één klas. Met een maximum van 25 leerlingen per lokaal komt dat neer op minstens 100 leerlingen per school.

Tussen nu en 2020 wordt er landelijk gezien een daling van 100.000 leerlingen verwacht. De raad hoopt dat scholen door verhoging van het aantal leerlingen gaan samenwerken of fuseren. Verwacht wordt dat uiteindelijk 1000 scholen de deuren zullen moeten sluiten als Dekker het plan één op één overneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl