NOS NieuwsAangepast

Adoptiekind na 3 weken afgestaan

Een stel dat een 2-jarig meisje uit China had geadopteerd heeft dat meisje 3 weken na haar aankomst in Nederland ondergebracht bij een pleeggezin, zonder dit te melden bij de adoptieorganisatie of andere instanties die bij de adoptie waren betrokken.

Uit een rapport over deze zaak van Jeugdzorg blijkt dat het Chinese meisje één van haar nieuwe ouders van begin af aan afwees. De afgewezen ouder kon dat niet verkroppen en het stel besloot om het kind ergens anders onder te brengen. Daar woont het meisje nog steeds.

Het meisje werd in augustus 2011 geadopteerd en pas een half jaar later werd de adoptie-instantie ingelicht over de mislukte adoptie. Dat gebeurde nadat de pleegouders bij Bureau Jeugdzorg hadden aangeklopt voor ondersteuning.

Niet goed onderzocht

De Inspectie Jeugdzorg heeft de zaak onderzocht en geeft de schuld vooral aan de adoptie-instantie, de Stichting Kind en Toekomst. Die heeft vooraf niet goed onderzocht om wat voor kind het ging en of de adoptieouders daar wel bij pasten.

Ook de nazorg schoot tekort. Daardoor waren de problemen in het adoptiegezin niet bekend. Mogelijk hebben de adoptieouders "een drempel ervaren om hulp in te roepen", schrijft de inspectie in haar rapport. Volgens de inspectie waren de ouders wel goed gescreend en voorgelicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl