Man al veroordeeld voor vleesfraude

Het paardenvlees zat onder meer in lasagne.»
Het paardenvlees zat onder meer in lasagne.  

Twee Nederlanders die in verband worden gebracht met het internationale paardenvleesschandaal, zijn vorig jaar veroordeeld voor fraude met halalvlees.

Het gaat om Jan F., tegenwoordig directeur van vleeshandel Draap Trading op Cyprus, en een Oosterhoutse vleeshandelaar.

Vandaag werd duidelijk dat de directeur van Draap Trading ook in verband wordt gebracht met het paardenvleesschandaal. Draap Trading zou zestig ton paardenvlees in Roemenië hebben gekocht. Een deel daarvan zou nu bij vleeshandel Nemijtek in Breda zijn opgeslagen. Het lijkt erop dat het vlees als rundvlees verder is verhandeld.

Nemijtek geeft toe dat het paardenvlees uit Roemenië in zijn koelcellen heeft liggen. Maar volgens de directie gaat het ook echt weer als paardenvlees de deur uit.

Bezoek NVWA

De voedsel- en warenautoriteit (NVWA) heeft vanochtend Nemijtek bezocht. De NVWA heeft monsters genomen van het opgeslagen vlees. Het vlees blijft tot nader order in de koelcel liggen.

Jan F. was vorig jaar hoofdverdachte in een vleesfraudezaak. Hij kreeg in januari 2012 een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Jan F. had papieren vervalst om klanten om de tuin te leiden.

Een Oosterhoutse vleeshandelaar werd destijds veroordeeld tot een werkstraf wegens medeplichtigheid.

Schandaal

Het paardenvleesschandaal begon enkele weken geleden in Engeland toen bleek dat paardenvlees was verwerkt in hamburgers van de Burger King. Enkele dagen geleden werd duidelijk dat het vlees ook in lasagne zat en dat het via Frankrijk bij de fabrikant in Luxemburg was terechtgekomen.

Volgens Frans onderzoek was het vlees vanuit Cyprus en Nederland in Roemenië besteld. Er zijn inmiddels ook berichten dat bedrijven in Noord-Engeland bij de vleesfraude zijn betrokken. Premier Cameron heeft naar aanleiding daarvan gewaarschuwd dat fraudeurs zwaar gestraft zullen worden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 6526 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 8114 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6766 keer afgespeeld

Meer video en audio