NOS NieuwsAangepast

IKON en RKK verdwijnen definitief

Kleine religieuze omroepen als de IKON en RKK verdwijnen definitief uit het omroepbestel. Dat blijkt uit de gewijzigde Mediawet, die staatssecretaris Dekker vandaag aan de Kamer heeft gestuurd.

Dekker kondigde in december al aan dat er in het nieuwe omroepbestel geen plaats meer is voor kleine religieuze omroepen en dat hun budget vanaf 2016 wordt geschrapt. Nu blijkt dat zij dan ook hun zendtijd verliezen.

Volgens de staatssecretaris is duidelijk geworden dat de kleine omroepen onvoldoende middelen hebben om zelf goede programma's te blijven maken en zijn andere omroepen prima in staat om levensbeschouwelijke programma's te maken.

Fuseren

Vanaf 2016 mag de publieke omroep nog uit maximaal acht omroeporganisaties bestaan. Nu zijn er nog 21. De KRO en de NCRV gaan fuseren, net als de TROS en de AVRO en de VARA en BNN. De EO, Omroep Max en de VPRO blijven zelfstandig, net als de taakorganisaties NOS en NTR.

Dekker heeft besloten dat deze omroepen een garantiebudget krijgen van 50 procent. De overige 50 procent wordt verdeeld onder de omroeporganisaties, die daarvoor met elkaar de competitie moeten aangaan.

Vrijwillige bijdrage

In het plan van Omroep MAX-voorzitter Slagter om de publieke omroep te financieren met vrijwillige bijdragen van het publiek, ziet Dekker niets. "Het idee leidt in mijn ogen tot een publieke omroep die niet voor iedereen is, maar alleen voor degenen die kunnen en willen betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl