VEH: plan woningmarkt ongunstig

plannen

"Wat de regering nu lijkt te zeggen is: iedereen moet 100 procent aflossen, maar als dat niet lukt dan mag daarvoor een aparte lening worden afgesloten. Dat is natuurlijk heel omslachtig", zegt woordvoerder André de la Porte van de VEH.

Hoog tarief

Het is volgens hem maar de vraag of banken zo'n extra lening willen verstrekken. Als die al instemmen met zo'n lening, dan is dat waarschijnlijk tegen een hoog tarief omdat er geen huis tegenover staat. De lening is sowieso duurder omdat er geen hypotheekrenteaftrek voor geldt.

André de la Porte zegt dat hij het nieuwe plan lang heeft moeten bestuderen voor hij het begreep. Bij de vereniging komen volgens hem veel telefoontjes binnen van mensen, ook van hypotheekadviseurs, die het akkoord niet begrijpen.

De woordvoerder denkt niet dat het akkoord hét plan is om de woningmarkt weer op gang te helpen. "Daar kunnen ze wel een langspeelplaat van laten persen want die tekst hebben ze elke keer nodig." De nieuwe maatregelen veroorzaken volgens hem juist opnieuw onzekerheid. Hij wijst erop dat het plan al zeker zeven keer is aangepast.

Btw-verlaging

De VEH vindt dat er ook goede punten zitten in het akkoord over de woningmarkt, dat vandaag werd gesloten door het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De vereniging is bijvoorbeeld positief over het plan om het opknappen van het eigen huis goedkoper te maken. De btw wordt verlaagd naar 6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl