NOS NieuwsAangepast

Corporaties balen van woonakkoord

Aedes, de koepel van woningcorporaties, noemt het nieuwe woonakkoord "lapwerk". Voorzitter Marc Calon zegt dat het plan aan de koopkant minder slecht is dan de eerdere plannen, maar corporaties zullen er uiteindelijk op achteruit gaan.

"Hoewel de verhuurdersheffing naar beneden gaat van 2 miljard naar 1,75 miljard euro, betekent dat voor corporaties uiteindelijk een negatief resultaat. Hoe wij als corporaties dan meer moeten gaan investeren, is mij een raadsel", zegt Calon.

Wel is de Aedes-voorzitter blij dat de huren minder fors omhoog gaan, van 6,5 procent boven de inflatie naar 4 procent voor inkomens boven de 43.000 euro.

Directeur Ronald Paping van de Woonbond, die de huurders in Nederland vertegenwoordigt, is blij dat er een aantal "scherpe kantjes" van het woonplan af zijn. "Zo zijn de huurverhogingen lager dan ze eerst waren, met name voor de midden- en hogere inkomens. De verhuurdersheffing voor corporaties is wat minder hoog dan hij was. En het is goed dat als mensen in inkomen omlaag gaan, de huurverhoging ook weer omlaag gaat en dat chronisch zieken uitgezonderd zijn van de huurverhoging", zegt Paping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl