NOS NieuwsAangepast

EU,VS willen vrijhandelsakkoord

De Europese Unie en de Verenigde Staten beginnen formele onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. Dat heeft de voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gezegd.

Het zou het grootste handelsverdrag ooit zijn, volgens Barrosso. De handel tussen de EU en de VS bedraagt 455 miljard euro per jaar.

De gesprekken moeten nog voor de zomer beginnen. Hoe lang ze duren is niet te zeggen, maar soortgelijke besprekingen om de onderlinge handel te stimuleren namen meestal jaren in beslag.

Groei

Als de onderhandelingen lukken wordt het voor ondernemers in Europa makkelijker om handel te drijven met Amerikaanse bedrijven.

President Obama noemde afgelopen nacht in zijn State of the Union al het begin van de trans-Atlantische gesprekken. Volgens hem zou zo'n verdrag onder meer de Amerikaanse export versterken en meer banen creëren.

Dat geldt ook voor de Europese Unie. Uit onderzoek blijkt dat de Europese economie met 0,5 procent zou groeien als de handelsbeperkingen tussen de twee economische blokken worden weggehaald.

Douane

EU-commissaris voor Handel Karel de Gucht zegt dat de besprekingen zich onder meer zullen richten op het opheffen van douanetarieven.

Hij hoopt dat er binnen twee jaar een akkoord ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl