NOS NieuwsAangepast

Slechtste december in 10 jaar tijd

De Nederlandse winkeliers hebben de slechtste maand december achter de rug in tien jaar tijd. De omzet zakte - in vergelijking met december 2011 - met 4,1 procent. De prijzen lagen 2,8 procent hoger, maar dat was lang niet voldoende om de volumedaling van 6,7 procent te compenseren.

Dit alles blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de omzetten van meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten liepen sterk terug. Volgens het CBS had "de minder gunstige samenstelling van de koopdagen effect".

Supermarkten kunnen wel terugkijken op een mooie maand december. Vooral in de twee weken voor Kerstmis zagen ze de verkopen ten opzichte van Kerst 2011 stijgen met 3 procent.

Traditionele cadeaus

De feiten staan in schril contrast met de verwachtingen van Detailhandel Nederland. De lobbyclub verspreidde voor Sinterklaas een persbericht met zinnen als "Beste Sinterklaas ooit komt eraan". Het bericht meldde verder dat "verschillende onderzoeksbureaus voorspellen dat de consument minder zal uitgeven", maar Detailhandel Nederland vond dat onzin.

Vandaag gevraagd naar een reactie zegt de brancheorganisatie: "De verwachtingen die wij uitspraken, gingen natuurlijk over de traditionele cadeaus. Ik heb voor Sinterklaas nog nooit een stuk vloerbedekking gekregen, dus die cijfers zeggen me niet zoveel." Hoeveel er dan aan die traditionele cadeaus is uitgegeven, kan hij niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl