NOS NieuwsAangepast

Meer winkels staan leeg

Het aantal leegstaande winkelpanden is in 2012 verder toegenomen. Er staan nu 14.232 winkels leeg, 240 meer dan een jaar geleden. Dat meldt marktonderzoeker Locatus (pdf).

"Natuurlijk zijn er vorig jaar nog meer panden leeg komen te staan; ruim 5000 en er zijn ook nog eens 1000 nieuwe panden leeg opgeleverd", zegt een woordvoerder van Locatus.

"Maar er zijn ook 4000 winkels gevuld met nieuwe detailhandel als pop-upstores - winkels die een korte periode een pand huren - horeca, goudopkopers of afhaalpunten voor internetshops. En 2000 panden hebben een andere functie gekregen, bijvoorbeeld een fysiotherapie-praktijk of panden die zijn omgebouwd tot appartementen", aldus de marktonderzoeker.

Geen voorspelling

Branches die veel leegstand veroorzaken, zijn videotheken, cd/dvd-winkels, software- en gameverkopers, beddenzaken en winkels voor modelbouw en kinderkleding.

Locatus wijst erop dat in 2010 zo'n 1000 winkelpanden leeg kwamen te staan en in 2011 rond de 700. De groei van leegstand wordt dus kleiner. Locatus waagt zich niet aan een voorspelling voor 2013. "Dat hangt helemaal af van de crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl