NOS NieuwsAangepast

Knot: DNB nooit helemaal open

De Nederlandsche Bank kan nooit helemaal transparant zijn over het toezicht op banken. Dat heeft DNB-president Klaas Knot gezegd bij de uitreiking van de Machiavelliprijs.

"Als centrale bank en toezichthouder zullen wij nooit volledig kunnen beantwoorden aan de eisen van transparantie en accountability. Wij hebben namelijk een wettelijke geheimhoudingsplicht. Die plicht én het besef van transparantie die de samenleving van ons verlangt, leveren ons vaak een worsteling op", zegt Knot.

Sinds de kredietcrisis uitbrak en De Nederlandsche Bank in actie moest komen om ABN Amro te redden, is het vertrouwen in de centrale bank afgenomen. Het vertrouwen in DNB daalde van 91 procent in 2006 naar 66 procent in 2011. De afgelopen maanden hebben DNB en het ministerie van Financiën achter de schermen gewerkt aan de nationalisatie van SNS Reaal.

Bankrun

Knot zegt dat hij wel probeert transparanter te zijn over de werkzaamheden van DNB. "Wij ervaren de geheimhoudingsplicht zoals wij die tot nu toe kennen in sommige gevallen als knellend. Wij zijn meer dan vroeger geneigd om bij gerede twijfel het voordeel bij transparantie te leggen. Zo zijn we vorig jaar, mede naar aanleiding van een aanbeveling van de commissie-De Wit, een project gestart om te bezien hoe DNB publiekelijk meer inzicht kan bieden in de gezondheid van financiële instellingen."

Toch zijn er volgens Knot goede redenen om niet te veel met het publiek te delen. Dat kan namelijk tot een bankrun kan leiden. "Als problemen bij een bank nog achter de schermen kunnen worden opgelost, kan openbaarmaking een escalatie teweegbrengen." Knot denkt ook dat banken minder snel informatie met DNB zullen delen als er sneller uit de school wordt geklapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl