NOS SportAangepast

Federer? Nee, Gulbis van andere planeet

Terwijl drommen mensen zich dinsdagmiddag in Ahoy vergapen aan een training van Roger Federer, wordt juist een hal verder buitenaards tennis gespeeld. Ernests Gulbis geeft tegen Robin Haase een masterclass, in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi.

door redacteur Daan Floor

Er was niets tegen Gulbis te beginnen. Ook al was Haase zo goed in vorm, ook al had hij een thuisvoordeel en ook al kwam zijn tegenstander uit het kwalificatietoernooi, Gulbis was van een andere planeet.

Halverwege de eerste set stijgt Gulbis op. "Kom op, Robin!", roept een toeschouwer onder hem op de tweede ring van Sportpaleis Ahoy. Naast de baan verheugt Davis Cup-captain Jan Siemerink zich nog op een leuke wedstrijd. Hij kijkt tevreden om zich heen. En terecht. Igor Sijsling en Thiemo de Bakker zijn door, en dat is goed nieuws voor het Nederlandse tennis.

Gulbis kan niet missen

Van Haase werd het meest verwacht, gezien zijn halve-finaleplaats vorige week in Zagreb. Maar nadat hij voor het eerst zijn servicegame inlevert, is Gulbis vertrokken. Het aantal winners stapelt zich op. De Let lijkt niet te kunnen missen. Wellicht dat hij daarom meer en meer risico in zijn spel legt. De bal blijft toch wel binnen de lijnen.

Haase incasseert. Na een zeldzame forehandwinner aan het begin van de tweede set, ziet een mevrouw uit het publiek voor hem de oplossing. "Dat moet je vaker doen, Haas", roept ze. Het volgende punt slaat Haase (niet te verwarren met de Duitser Tommy Haas) een dubbele fout en levert daarmee direct weer zijn opslag in.

Gulbis blijft beter worden. Alles is raak. Is dit echt maar de nummer 132 van de wereld? Na weer een weergaloze passing lijkt ook Siemerink het op te geven. Hij mist een reeks punten als hij zich omdraait en zijn aandacht verlegt naar Sijsling, die achter hem zit. De twee raken druk in gesprek, Haase figureert.

Ongeloof op tribune

Later schakelt Gulbis wéér een tandje bij. Siemerink ziet het ook. Hij lacht, van ongeloof. Raemon Sluiter schudt het hoofd. Dit lijken ze niet vaak gezien te hebben. Gulbis begint nu zelfs aces te slaan op zijn tweede service. Na 49 minuten zit het erop. Haase heeft toch nog drie games gewonnen: 6-2, 6-1.

Ook speaker Edward van Cuilenborg lijkt van slag. "We gaan zo luisteren naar het commentaar van de renners", spreekt hij de zaal toe. Gulbis meldt zich als eerste. "Sorry, ik speelde heel goed", luidt zijn analyse. Ahoy moet verder zonder Haase, en dat spijt hem. "Sorry Nederland." Haase zelf vond het een "eenzijdige partij".

Toch nog terug op aarde

En dan gebeurt er iets vreemds. Vlak voordat Gulbis van het toneel verdwijnt, slaat hij toch nog een misser. Hij moet van Van Cuilenborg drie ballen het publiek in slaan, zodat de toeschouwers ze kunnen vangen. De eerste twee komen netjes aan, maar bij de laatste gaat het mis. Gulbis slaat te hard, de bal raakt het dak, valt kaarsrecht naar beneden, precies tussen de tribunes in. "Aaahhh", zoemt het door de zaal. Gulbis is weer terug op aarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl