NOS NieuwsAangepast

Zelfmoorden Spanje door uithuiszettingen

Door correspondent Jessica van Spengen in Madrid

Op Mallorca heeft een gepensioneerd stel zelfmoord gepleegd omdat ze uit hun huis gezet zouden worden. Het stel heeft een geschreven brief achtergelaten. Deze week pleegden al meerdere mensen zelfmoord in Spanje om dezelfde reden.

Het stel werd gevonden door één van de kinderen. De man van 68 en de vrouw van 67 waren met pensioen. Ze hadden het bericht gekregen dat ze hun huis uit moesten. Waarschijnlijk zijn ze om het leven gekomen door een overdosis aan medicijnen die ze hebben ingenomen.

1,4 miljoen handtekeningen

Afgelopen weekend pleegde ook een man van 56 in het noorden van Spanje zelfmoord. En in Cordoba in het zuiden van Spanje sprong een man van vier hoog naar beneden. De man was actief binnen het platform dat mensen helpt die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Hij had al eerder een zelfmoordpoging gedaan.

Het platform roept de regering op om snel maatregelen te nemen. Om de eis kracht bij te zetten werden 1,4 miljoen handtekeningen opgehaald. Het platform wil dat de regering de wet verandert waardoor mensen minder makkelijk door de bank op straat kunnen worden gezet als ze niet meer kunnen betalen.

Debat

Ook pleit het platform voor goedkope alternatieven, betaalbare huizen voor mensen die op straat komen te staan.

De regeringspartij en de oppositie werden het onlangs niet eens over nieuwe maatregelen om de uithuiszettingen te voorkomen. Vanmiddag werd er opnieuw gedebatteerd in de Spaanse tweede kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl