NOS NieuwsAangepast

Wethouder ziet af van 14.000 euro

De Utrechtse oud-wethouder Rinda den Besten ziet af van wachtgeld. Ze doet dat vanwege de vele negatieve reacties.

De politica van de PvdA nam vorige week na zo'n tien jaar afscheid van de Utrechtse politiek. Ze heeft al een nieuwe baan: op 1 april wordt Den Besten voorzitter van de PO-Raad, de belangenorganisatie voor het primair onderwijs.

Voor de tussenliggende zeven weken wilde Den Besten aanspraak maken op wachtgeld, in totaal zo'n 14.000 euro. Dat leidde tot veel kritiek. Volgens critici is het wachtgeld niet bedoeld voor mensen die al een nieuwe baan hebben.

Spekman

Zelf zegt Den Besten daarover op Twitter: "Na elf prachtige jaren in de Utrechtse politiek leek het mij billijk om voor een korte periode gebruik te maken van het recht op wachtgeld. De laatste dagen leidt dat -naast veel steun- tot zeer veel heftige negatieve reacties. Mijn inschatting is kennelijk fout geweest. Zo wil ik een mooie periode in mijn politiek leven niet afsluiten. Daarom heb ik besloten af te zien van het recht op wachtgeld."

PvdA-voorzitter Spekman, die zelf ook wethouder in Utrecht was, zei eerder dat hij niet blij was met de keuze van Den Besten om aanspraak te maken op het wachtgeld. "Ik zou het zelf nooit zo gedaan hebben. En dat heb ik haar gezegd", zei hij in het AD.

Spekman schrijft nu op Twitter: "Het siert Rinda dat ze alsnog afziet van wachtgeld. De discussie overschaduwde het feit dat ze een fantastische wethouder was in Utrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl