'Geen paardenvleesfraude'

Twee Roemeense vleesverwerkende bedrijven ontkennen dat ze hebben gefraudeerd met de export van paardenvlees. Volgens de bedrijven hebben zij hun producten nooit aangeboden als rundvlees.

Begin dit jaar werd in Groot-Brittannië en Ierland ontdekt dat er paardenvlees was verwerkt in verschillende kant-en-klaarmaaltijden en in vleesproducten van bekende fastfoodrestaurants. Het werd verkocht als 100 procent rundvlees.

Etiketten

Het paardenvlees werd onder meer gevonden in diepvrieslasagne van het Franse merk Findus. De Franse autoriteiten wezen daarop met de beschuldigende vinger naar Nederlandse, Poolse en Cypriotische vleeshandelaren en naar Roemeense slachthuizen. Zij zouden paardenvlees als rund hebben verkocht.

Een van de Roemeense abattoirs, Carmolimp, zegt in een verklaring dat op al hun etiketten duidelijk staat dat het gaat om paardenvlees en dat zij het afgelopen jaar helemaal geen rundvlees hebben verkocht.

Vrachtbrieven

In de verklaring noemt het bedrijf de beschuldiging van Frankrijk "schaamteloos" en zou alleen een incompetente Franse vleesverwerker paardenvlees voor rundvlees aan kunnen zien.

De Roemeense autoriteiten wilden vandaag niet bevestigen dat het gebruikte paardenvlees uit hun land afkomstig is. Ze wezen er wel op dat ze de vrachtbrieven hebben gecontroleerd en dat er niet is geknoeid met de etiketten voordat het vlees naar het buitenland werd geëxporteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl