NOS NieuwsAangepast

Overleg woningmarkt mislukt

Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartij CDA over de woningmarkt is mislukt. Een woordvoerder van minister Blok en CDA-leider Buma hebben dat bevestigd.

Het kabinet zoekt een meerderheid in de Eerste Kamer voor de plannen met de woningmarkt. Minister Blok wil onder meer de huren verhogen en de woningcorporaties een heffing opleggen van 2 miljard euro.

Het CDA wilde niet verder gaan dan 800 miljoen. Een hogere heffing zou volgens het CDA ten koste gaan van nieuwbouw en daarmee de bouwsector. Ook de huurverhoging vinden de christendemocraten te fors.

Haast

"Het gat is te groot gebleken", zegt Buma. Volgens hem bleef het kabinet vasthouden aan de huurverhoging, die vervolgens werd afgeroomd door de heffing. "Het kabinet is bezig over de rug van de woningmarkt de staatskas te spekken. Minister Blok bleef de woningmarkt zien als melkkoe, niet als banenmotor, zoals wij doen", zegt Buma.

Volgens de woordvoerder praat minister Blok nu verder met D66, de ChristenUnie en de SGP. Blok heeft haast, want de huurverhoging kan alleen op 1 juli worden doorgevoerd. Om dat mogelijk te maken moet deze week de Tweede Kamer akkoord gaan. Over twee weken, na het krokusreces, moet dan de Eerste Kamer instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl