NOS NieuwsAangepast

Bisschoppen: historisch besluit

De Nederlandse Bisschoppenconferentie noemt het terugtreden van paus Benedictus "een ingrijpend en historisch besluit". In een verklaring schrijven de bisschoppen dat Benedictus "zich een waar herder van de Kerk heeft getoond".

De bisschoppen omschrijven Benedictus als een van de grootste theologen in de katholieke wereld van de laatste decennia. "Zijn kennis beperkt zich niet alleen tot de dogmatiek, waarin hij in zijn jonge jaren hoogleraar was, maar strekt zich uit tot het hele terrein van de theologie."

Daarbij verwijzen de bisschoppen naar de toespraken die Benedictus heeft gehouden en naar de encyclieken en andere brieven die hij heeft geschreven. "Voor zijn pontificaat zijn wij hem uitermate dankbaar", zo staat in de verklaring.

Kardinaal Eijk

De Nederlandse bisschoppen bevestigen dat kardinaal Eijk als enige Nederlander zal deelnemen aan het conclaaf waarin een nieuwe paus wordt gekozen.

De verklaring eindigt met de mededeling dat "de bisschoppen zullen bidden voor Benedictus dat hij ook na zijn aftreden rijkelijk door God 'gezegend' mag zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl