NOS NieuwsAangepast

Beleggersinteresse huurwoningen

Grote beleggers willen zo'n 2 miljard euro investeren in de koop van huurwoningen. Het geld is zowel voor de bouw van nieuwe huurwoningen als voor bestaande huurwoningen, zoals huizen van corporaties.

Dat concludeert Capital Value, een adviesbureau op het gebied van vastgoedbeleggingen, naar aanleiding van onderzoek onder 150 woningcorporaties en de 50 grootste beleggers in Nederland.

Corporatiewoningen

Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, zijn bereid ongeveer 1 miljard euro te investeren, liefst in de bouw van nieuwe huurwoningen.

De helft van deze beleggers overweegt ook om corporatiewoningen te kopen.

Particuliere beleggers willen mogelijk 900 miljoen tot 1 miljard euro investeren, liefst in de aankoop van bestaande huurhuizen. Viervijfde van deze groep is geïnteresseerd in de aankoop van corporatiewoningen, zo blijkt uit het onderzoek.

Ongunstige voorwaarden

Tegelijkertijd geeft ruim de helft van de corporaties aan graag huurwoningen te willen verkopen. Het geld dat de verkoop oplevert, hebben ze hard nodig om de verhuurdersheffing te kunnen betalen aan het rijk. Die heffing loopt volgens de plannen van het kabinet op tot 2 miljard euro in 2017. Daarnaast moeten corporaties de komende tien jaar ook nog eens 700 miljoen euro bijdragen aan de redding van Vestia.

Of beleggers ook daadwerkelijk 2 miljard euro steken in de aankoop of bouw van huurwoningen, hangt onder andere af van de grondprijs en versoepeling van de regels. Volgens Capital Value gelden er voor beleggers nu allerlei ongunstige voorwaarden voor de aankoop van corporatiewoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl