NOS NieuwsAangepast

NVWA onderzoekt paardenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of ook in voedsel in Nederlandse supermarkten paardenvlees zit dat als rundvlees wordt verkocht. Vorige week werd bekend dat in magnetronmaaltijden in Engeland paardenvlees zat in plaats van rundvlees. Nog onduidelijk is hoe dat kon.

De NVWA onderzoekt ook of er Nederlandse betrokkenheid is en voert waar nodig aanvullende controles en inspecties uit bij leveranciers.

Het is onbekend hoe het vlees in de Britse magnetrongerechten is gekomen. Volgens het Franse ministerie van Consumentenzaken zijn er sterke aanwijzingen dat een vleeshandelaar in Nederland via een omweg het vlees uit Roemenië heeft gehaald.

De Roemeense premier Ponta ontkent dit met klem. "Uit alle data die we op dit moment hebben, blijkt niet dat Roemeense bedrijven Europese regels hebben overtreden", zegt de premier. Hij vindt dat zijn land onterecht beschuldigd wordt. "Ik ben hier heel erg boos over, als ik eerlijk ben."

Ook de Centrale Organisatie Vleessector vindt het te vroeg om nu al schuldigen aan te wijzen. "Waar is sprake van onrechtmatig handelen? Heeft de producent bij de leverancier rundvlees gevraagd en heeft hij paardenvlees gekregen, of heeft de producent gewoon paardenvlees gevraagd, maar rundvlees gemeld op de verpakking?", vraagt een woordvoerder zich af. "Veel vragen, waar ze in Groot-Brittannië en Frankrijk antwoord op moeten geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl