Rabobank: wij normaliseren lonen al

De Rabobank werkt al aan een versobering van de lonen en zegt de oproep van minister Jeroen Dijsselbloem in de Telegraaf niet nodig te hebben.

"Wij zijn de cao-onderhandelingen vorig jaar al ingegaan met als insteek de normalisering van het arbeidsvoorwaardenpakket," aldus een zegsvrouw. "Gemiddeld worden mensen bij onze bank beter betaald dan in andere economische sectoren. Dat mag wel wat soberder."

Rabobank eist in de cao-onderhandelingen een nullijn voor de komende vier jaar. De bonden zijn het hier niet mee eens.

Commentaar

De grote banken sluiten ieder een eigen cao af. Daarnaast is er nog een cao voor kleine banken. ING en ABN AMRO hebben vorig jaar beiden een cao afgesloten. Bij beide banken was er sprake van een kleine loonstijging. Over de algemene banken-cao wordt nog onderhandeld. Het voorstel van werkgevers is om de salarisschalen omlaag te doen.

ING en ABN AMRO zijn niet bereikbaar voor commentaar. Branchevereniging NVB wil niet reageren. De woordvoerder wijst er wel op dat NVB-voorzitter Boele Staal in zijn nieuwjaarstoespraak vorige maand al zei dat een versobering van de arbeidsvoorwaarden de komende jaren "onontkoombaar" is vanwege de moeilijke tijden die banken doormaken.

Minister Dijsselbloem van Financien zei vandaag in een interview met de Telegraaf dat de lonen van bankmedewerkers te hoog zijn. Volgens de minister moeten werkgevers en werknemers de cao's openbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl