NOS NieuwsAangepast

Bonden bekritiseren Dijsselbloem

De bonden zijn verontwaardigd over uitspraken van minister Dijsselbloem. Die zegt in De Telegraaf dat de salarissen in alle lagen van de bankensector omlaag moeten. Dijsselbloem vindt het tijd dat alle werknemers bij banken hun bijdrage leveren, nu mede door overheidssteun banken zijn gered.

Carla Kiburg van FNV Bondgenoten denkt dat de minister niet goed weet waar hij over praat. Ze vindt het tijd voor een gesprek. Zij zegt dat er in het bankwezen al jaren wordt gematigd en dat de salarissen van de gewone werknemers niet gunstiger zijn dan in andere sectoren.

'Op het randje'

Voorzitter Castelein van vakbond De Unie haalt fel uit naar Dijsselbloem. Hij zegt dat de minister zich bemoeit met zaken waar hij niet over gaat. Cao's zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers. Die kunnen niet zomaar worden opengebroken, aldus De Unie.

Unie-voorziter Castelein noemt de uitspraken van de minister op het randje van onbehoorlijk bestuur. Hij wijst erop dat tot 2020 50.000 banen in de bankensector verloren gaan. "Als Dijsselbloem bereid is met een baangarantie te komen, dan kan er gepraat worden."

Marktconform

Castelein zegt verder dat Dijsselbloem eerst maar eens wat moet doen aan de salarissen in de top van de banken. De nieuwe hoogste man van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS REAAL, Van Olphen, krijgt een jaarsalaris van 550.000 euro. Dijsselbloem noemde dat salaris marktconform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl