NOS NieuwsAangepast

Zwaar jaar mode- en woonwinkels

Voor het vijfde jaar op rij hebben meubelzaken en kledingwinkels hun omzet fors zien dalen. Woonwinkels verkochten vorig jaar 9 procent minder dan in 2011, bij modezaken was de daling 6 procent.

Volgens brancheorganisatie CBW-Mitex heeft "het zware jaar" vooral te maken met het extreem lage consumentenvertrouwen. "Mensen durven geen geld uit te geven terwijl er weer miljarden euro's extra zijn gespaard", zegt voorzitter Meerman van CBW-Mitex, waarbij 17.000 winkeliers zijn aangesloten.

Honderden mode- en meubelwinkels sloten vorig jaar de deuren. De vooruitzichten voor dit jaar zijn ongunstig, volgens Meerman. "Het gebrek aan vertrouwen komt vooral door de slechte berichten van het kabinet. Wij worden doodziek van het woord bezuinigen. Den Haag heeft het alleen maar over kosten terugdraaien. Wat wij nou verwachten van de boekhouders in Den Haag: heb nou eens een visie. Bied perspectief. Hoe komen we uit deze malaise?"

Woonsector

Volgens Meerman krijgt de detailhandel door de aanhoudend lage bestedingen klap op klap. "Consumentenvertrouwen creëren moet daarom centraal staan in het kabinetsbeleid. Maar in het regeerakkoord ontbreekt dat belangrijke hoofdstuk gewoon. Dat moet toch pagina 1 zijn?", aldus de voorzitter.

In zijn branche werken in totaal 140.000 mensen. De woonsector, geplaagd door de stilgevallen bouw, kent zelfs omzetdalingen tot 16 procent (keukenspeciaalzaken). In de mode deden schoenwinkels het nog het minst slecht met een verkoopverlies van 4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl