NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: banksalarissen lager

Minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat de salarissen in alle lagen van de bankensector omlaag moeten. Dat zegt hij volgens de Telegraaf in een interview met de krant.

"De cao's bij banken zijn gewoon heel ruim. Het wordt tijd dat alle werknemers bij banken hun bijdrage leveren. We hebben nu mede door overheidssteun banken behouden. Dan vind ik het redelijk dat de werknemers ook een bijdrage leveren", zegt de minister in de krant.

Versobering

De uitspraken zijn opmerkelijk omdat Dijsselbloem afgelopen week in de Tweede Kamer het salaris van de nieuwe topman van de genationaliseerde bank-verzekeraar SNS Reaal verdedigde. Het salaris van 550.000 euro voor de nieuwe directeur leidde tot kritiek in de Kamer, maar de minister wilde er niet aan tornen.

In het gesprek met de Telegraaf zegt Dijsselbloem nu dat er alle reden is voor een versobering van de cao's in de bankensector. "De werkgevers en werknemers moeten de cao's openbreken. De cao's bij banken zijn gewoon heel ruim, terwijl ze er niet goed voor staan. De grootste kostenposten voor banken zijn de salarissen."

Gebaar

De minister zegt dat de samenleving een gebaar wil zien van de banken. "Ik wil dat de sector zelf in actie komt. Ik zal daar dus ook druk op zetten," zegt Dijsselbloem.

Vandaag komt hij voor het eerst in actie als voorzitter van de Eurogroep. Hij leidt het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl