NOS SportAangepast

Veertig jaar toptennis in Ahoy

In 1974 begonnen als het ABN-toernooi, later het ABN Amro World Tennis Tournament. Drie toernooidirecteuren, 31 verschillende winnaars, waarvan drie uit Nederland. Tom Okker, Jan Siemerink en de huidige toernooidirecteur, Richard Krajicek, blikken terug.

Okker was in 1974 de eerste winnaar van het ABN-toernooi. In 1972 verloor hij - net als in 1975 - in Rotterdam de finale van Arthur Ashe, toen het evenement nog niet gekoppeld was aan ABN. "Ik won in '74 in de finale van Tom Gorman. Niet een van de beste spelers, gelukkig. Maar alle groten deden wel mee. Rod Laver, en John Newcombe waarschijnlijk ook."

Gevraagd naar zijn favoriete herinnering van het toernooi komt Okker al snel uit bij zijn zege in 1974. "Natuurlijk. Ik speelde maar twee keer per jaar in Nederland: in Rotterdam en op 't Melkhuisje in Hilversum. Het was heel prettig dat het me lukte om voor eigen publiek goed te presteren."

Het toernooi is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste indoortoernooi ter wereld. "Volgens mij kreeg ik 10.000 dollar toen ik won", meent Okker zich te herinneren. Krajicek: "Nu is dat 300.000 euro, volgens mij. Dat geeft wel aan hoeveel er is veranderd."

Winnaar en directeur

Is Krajicek nou gelukkiger als directeur of toch als speler? "Nou, als speler was ik in het begin zeker niet gelukkig. Ik speelde niet goed, was gespannen. Daarom vond ik mijn eerste zege ook leuk, omdat ik dus nooit echt goed had gepresteerd in Nederland. Maar als directeur geniet ik ook heel erg. Nu al voor de tiende keer."

Krajicek won het toernooi in 1995 en 1997. "Bij die eerste scheurde ik mijn meniscus op matchpoint. Van 1997 vond ik het wel leuk dat ik na mijn Wimbledon-zege nog een keer voor eigen publiek won, maar '95 was specialer omdat het de eerste keer was."

Jan Siemerink won het ABN Amro-toernooi in 1998. "Het was de mooiste overwinning uit mijn loopbaan", aldus de Rijnsburger, die in totaal vier toernooien won. "Ik versloeg die week vier grandslam-winnaars, onder wie Richard. Dat vergeet ik niet meer. Ik kreeg er veel erkenning voor."

Voor Siemerink was spelen in eigen land erg belangrijk. "Toen Richard in 1995 won, hoorden de Nederlanders pas echt thuis in Ahoy. Sindsdien gaan de wildcards ook vaak naar Nederlanders, dat was daarvoor wel anders."

Buitendijk

Peter Bonthuis was van 1973 tot 1983 de eerste directeur van het ABN Amro-toernooi, daarna nam Wim Buitendijk het stokje over. Hij lag geregeld in de clinch met Krajicek, die sinds 2004 de scepter zwaait in Ahoy.

Buitendijk hekelde vaak de financiële eisen van Krajicek en dat liet hij de media ook weten. "Dat vond ik wel jammer, dat hij het via de pers speelde", aldus Krajicek. "Hij had ook kritiek op mijn houding, maar dat had ik wel vaker. Als ik won was ik gefocust omdat ik naar de grond keek, en als ik verloor werd dat vertaald als down."

In het najaar van 2002 werd Buitendijk ongeneeslijk ziek. Hij overleed op 9 december 2002. Tijdens het toernooi van 2003 was Stanley Franker interim-directeur. Sinds 2004 is Krajicek de toernooibaas. "Laat duidelijk zijn: ik heb nooit problemen met Buitendijk gehad, hij meer met mij. Het toernooi is nu zo mooi, vooral dankzij Buitendijk. Hij is heel belangrijk geweest."

Grote namen

Het ABN Amro-toernooi heeft een keur aan grote spelers gehaald. Van Ilie Nastase, Jimmy Connors, Bjorn Borg en John McEnroe tot Pete Sampras, Rafael Nadal en Roger Federer.

Hoe belangrijk is Federer? "Federer en Nadal springen er nog steeds uit. Meer dan Novak Djokovic, ook al is hij de nummer één", vindt Krajicek. "Vorig jaar was het een gekte met Federer. Mensen krijgen geen genoeg van hem. Ieder jaar dat hij speelt, kom je dichter bij het eind van zijn carrière. Zo denken mensen, denk ik."

"Als iedereen tevreden is, ben ik ook tevreden. Sponsor, publiek, pers en spelers. Toch zou het mooi zijn om Federer in de finale te hebben. Siemerink: "Ik zie daar graag een Nederlander." Okker: "Ik volg het vanuit Zuid-Afrika, ik ben er helaas niet. Maar ik hoop ook op de Nederlanders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl