NOS NieuwsAangepast

'Link vleesschandaal met NL'

Er is mogelijk een link in het Britse paardenvleesschandaal met Nederland. Volgens de Franse onderminister Hamon van Consumentenzaken zijn er sterke aanwijzingen dat een vleeshandelaar in Nederland via een omweg het vlees uit Roemenië heeft gehaald.

Frankrijk onderzoekt hoe in diepvriesmaaltijden van het merk Findus paardenvlees verwerkt kon worden terwijl het eten werd verkocht als honderd procent rundvlees. Het gaat om lasagne die in de Britse supermarkten lag. Enkele weken eerder werd al ontdekt dat in Engeland hamburgers waren verkocht waarin ook paardenvlees was verwerkt.

Bloedingen

Beide ontdekkingen hebben in Groot-Brittannië veel ophef veroorzaakt. Volgens de Britse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er in het paardenvlees sporen van butazolid gevonden. Dat middel kan bij overmatig gebruik levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.

Volgens het Franse onderzoek heeft het Franse bedrijf Pujol het vlees geleverd aan Findus in Luxemburg. Het vlees was besteld bij een handelaar op Cyprus die op zijn beurt een collega in Nederland inschakelde. Die kocht het vlees bij slachterijen in Roemenië.

Strengere regels

Volgens de Franse onderminister blijkt uit alles dat er makkelijk gefraudeerd kan worden met vlees. Hij vindt daarom dat de regels in Europees verband aangescherpt moeten worden. Hij heeft Nederland en Roemenië gevraagd om nader onderzoek te doen naar het vleesschandaal.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zoekt uit of er een melding over de zaak is binnengekomen. Als dat zo is, wordt die onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl