NOS NieuwsAangepast

Huisarrest oppositieleider Rusland

In Rusland is de linkse activist Sergej Oedaltsov voor twee maanden onder huisarrest geplaatst. Hij mag in die periode ook geen internet gebruiken en niet telefoneren. Oedaltsov, de leider van de partij Links Front, was eerder voorlopig in vrijheid gesteld in afwachting van een strafproces.

Volgens de rechter heeft hij zich niet aan de voorwaarden voor die voorlopige invrijheidstelling gehouden: Oedaltsov mocht Moskou niet verlaten en hij moest ten allen tijde beschikbaar zijn voor justitie. Hij zelf zegt dat hij zich juist wel aan die voorwaarden heeft gehouden.

Georgische politicus

Oedaltsov wordt ervan beschuldigd dat hij vorig jaar mei heeft aangezet tot massale ordeverstoringen bij protesten tegen de beëdiging van president Poetin, maar de oppositieleider zegt dat de strafzaak tegen hem elke grond mist.

Volgens hem wil de regering de oppositie in een kwaad daglicht stellen. Bij een veroordeling kan Oedaltsov een gevangenisstraf krijgen van tussen de vier en tien jaar.

In een documentaire op de Russische televisie wordt beweerd dat Oedaltsov en zijn medewerkers contact hebben gelegd met een Georgische politicus om geld in te zamelen om rellen te organiseren in Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl