NOS SportAangepast

Svindal wereldkampioen afdaling

De Noor Aksel Lund Svindal is bij de WK skiën in het Oostenrijkse Schladming wereldkampioen op de afdaling geworden.

Alleen de Italiaan Dominik Paris kon enigszins (+ 0,46) in het spoor blijven van Svindal, die in Schladming al brons in de wacht sleepte op de Super G.

De Canadese titelhouder Erik Guay miste een bocht vlak voor de finish en ook de Oostenrijkse favoriet Hannes Reichelt haalde de finish niet.

Svindal heeft nu vijf wereldtitels op zijn naam. In 2007 veroverde hij in het Zweedse Are ook goud op de afdaling.

Illustere voorgangers

Svindal staat met zijn wereldtitel in een illuster rijtje namen. De Noorse skiër heeft evenals Toni Sailer, Jean-Claude Killy en Bernhard Russi nu twee keer de wereldtitel veroverd op de afdaling, het koningsnummer van het alpineskiën.

De dertigjarige Svindal was in 2007 in het Zweedse Äre al eens de beste.

"Ik ben enorm trots op deze prestatie. Ik heb echt alles gegeven. Het was een heel gevecht naar beneden, omdat de piste erg moeilijk was. IJzig op sommige stukken en ook het zicht was niet overal goed. Ik ben geestelijk en lichamelijk helemaal kapot", zei de Noor aan de finish.

Van Heek mist poortje

De afdaling van Marvin van Heek duurde een kleine minuut. De voor Nederland uitkomende Fransman moest zijn race voortijdig beëindigen, omdat hij een poortje miste.

De 21-jarige WK-debutant baalde flink, want hij viel woensdag ook al uit op de super-G. "In de training ging het 's ochtends goed. Mijn trainer Romain Richard gaf aan dat ik een directere lijn moest kiezen. De snelheid ging daardoor omhoog, maar dat maakte het ook een stuk moeilijker. Ik belandde in de poeder. Ik baal hier enorm van", keek Van Heek terug op zijn race.

De debutant, die maandag ook nog deelneemt aan de super combinatie, noemde het een mooie ervaring een keer bij de eerste dertig skiërs van start te mogen gaan. "Ervaring is alles in deze sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl