NOS NieuwsAangepast

'Nog nooit zo veel sneeuw gezien'

Het noordoosten van de VS is in de greep van de sneeuwstorm die over het land raast. Het openbare leven is volledig stilgevallen. Ook Nederlanders in het gebied kampen met de extreme weersomstandigheden.

Peter Rutten woont in een voorstadje van Boston. De wind raast er met 120 kilometer per uur door de straten, vertelt hij. "Het huis staat te schudden. En de sneeuw, die valt niet, die wordt door de straat gejaagd. Alles zit volkomen onder de sneeuw. De auto's zijn bijna begraven, je kunt nog net de wielen zien. Het spookt hier behoorlijk."

Straten leeg

De elektriciteit doet het nog bij Rutten, maar in East Greenwich, op Rhode Island, valt de stroom af en toe uit, meldt Ad van Alphen. Ook bij hem zijn de straten leeg. "Sinds vier uur gistermiddag mag je niet meer met de auto de weg op. Als je dat toch doet, is de boete 500 dollar."

Van Alphen heeft zijn oprit al vijf keer sneeuwvrij gemaakt. "Maar steeds ligt het stuk waar ik ben begonnen weer vol. En het ergste moet nog komen. Ik heb al heel wat zware winters meegemaakt in Ohio en Massachusetts, maar ik heb nog nooit zo veel sneeuw gezien."

In de supermarkten is flink gehamsterd. "Wij hebben genoeg in huis", zegt Van Alphen. "Maar ik hoorde van vrienden dat melk, brood en diepvriespizza's waren uitverkocht."

Uitgraven

Suzanne Bergenhenegouwen in Boston kijkt uit op een onder sneeuw bedolven Fenway Park, het honkbalstadion van de Boston Red Sox. Ook daar is het openbare leven tot stilstand gekomen. "Supermarkten, cafés en restaurants zijn inmiddels allemaal gesloten. En de metro rijdt ook niet meer."

Bij Benjamin en Ruth Pluym in York, Pennsylvania valt het vrijdagavond nog mee. "Een half uur geleden is het hier gaan sneeuwen", schrijven ze. "De meesten zullen zonder problemen thuiskomen. Het zal mij verbazen als we meer dan 10 centimeter krijgen. Helaas, want ik had zelf gehoopt op een pak sneeuw."

Peter Rutten bij Boston verwacht dat na de storm de sneeuwschuivers meteen in actie zullen komen. "Als de mensen vanochtend naar buiten komen, kijken ze tegen een muur van sneeuw aan die is opgegooid door de sneeuwploegen. Dan kunnen zich gaan uitgraven. Dat zal wel een leuk karwei worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl