Venezuela devalueert de bolívar

Door correspondent Marc Bessems

Venezuela devalueert de bolívar. Dat heeft minister Jorge Giordani van Financiën gisteren bekendgemaakt. De bolívar is vanaf woensdag 32 procent minder waard ten opzichte van de dollar.

De devaluatie komt niet als een verrassing: de Venezolaanse regering stak zich de laatste tijd diep in de schulden. Vooral rond de laatste verkiezingen gaf president Hugo Chávez veel geld uit. Om de schuldenlast te verlichten was devaluatie een noodzaak. De regering van het olierijke land krijgt nu meer bolívares binnen.

Schaarste

Door de devaluatie zullen naar verwachting ook de prijzen verder stijgen. De inflatie is al hoog: de Venezolaanse Centrale Bank maakte enkele uren voor de devaluatie bekend dat de jaarlijkse inflatie inmiddels 22,2 procent bedraagt.

Tegelijkertijd is er schaarste in het land. De kunstmatig dure bolívar had onder andere als gevolg dat het importeren van goederen goedkoper werd. De binnenlandse productie stortte in en er ontstond schaarste van bijvoorbeeld melk en brood.

De devaluatie komt op een politiek moeilijk moment voor de regering. President Chávez is ernstig ziek, hij is al twee maanden niet in het openbaar verschenen. Chávez heeft kanker en werd eind december in Cuba geopereerd. Als hij niet terugkeert als president, komen er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen.

Kapitaalvlucht

Dat de Venezolaanse regering nu toch besloten heeft te devalueren, zou er op kunnen wijzen dat er voorlopig geen nieuwe verkiezingen komen. Devaluatie is immers een politiek impopulaire maatregel. Volgens Venezolaanse bronnen zou de president de devaluatie vanuit Havana hebben goedgekeurd.

President Chávez voerde in 2003 een vaste wisselkoers in voor buitenlandse valuta, om kapitaalvlucht tegen te gaan. Een dollar was volgens die kunstmatige koers de afgelopen jaren 4,30 bolívar waard. Maar op de zwarte markt werd soms wel vier keer zoveel betaald. Na woensdag is de officiële koers bijgesteld naar 6,30 bolívar voor een dollar, nog steeds beduidend minder dan de straatkoers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl