NOS NieuwsAangepast

Ministerssalarissen toch openbaar

Minister Plasterk stuurt toch een lijstje naar de Kamer met wat ministers individueel verdienen. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Eerder wilde Plasterk de lijst om veiligheidsredenen niet openbaar maken. Sommige ministers ontvangen een extra hoge vergoeding, omdat zij in een zware, gepantserde dienstauto rondrijden, waarvoor een hogere bijtelling geldt.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde toch inzage in de ministerssalarissen, om zeker te weten dat zij niet meer verdienen dan de balkenendenorm. Daaraan geeft het kabinet nu gehoor. Het zal alleen de gegevens over de dienstauto's weglaten, zodat niet te achterhalen is welke minister beveiligd wordt.

Balkenendenorm

Bekend was al dat het standaard-ministerssalaris 144.108 euro bruto bedraagt, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Alle ministers krijgen een vaste, belaste onkostenvergoeding van ruim 8.000 euro per jaar. De minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken krijgen iets meer, omdat zij vaker verplichtingen in het buitenland hebben.

Met alle vergoedingen varieerden de salarissen van de bewindslieden in 2011 van 190.000 tot 199.000. Het gemiddelde salaris lag rond de balkenendenorm van 193.000 euro per jaar, zegt het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl