NOS NieuwsAangepast

Beoogd CIA-chef verdedigt 'drones'

Beoogd CIA-topman John Brennan heeft voor een Senaatscommissie het gebruik van onbemande vliegtuigjes verdedigd. Brennan, Obama's topadviseur op het gebied van terrorismebestrijding, benadrukte dat drones alleen worden ingezet als laatste redmiddel en dat alles wordt gedaan om burgerdoden te voorkomen.

Protest

De hoorzitting voor de benoeming van Brennan (57) werd meermaals verstoord door demonstranten. Die hielden protestborden omhoog met teksten als "Liquidaties zijn in strijd met de grondwet" en "Brennan=dronemoorden".

Brennan bestreed voor de commissie dat de omstreden onbemande vliegtuigjes, die worden ingezet om terroristen te doden, bedoeld zijn voor vergelding. Volgens Brennan worden ze gebruikt om aanvallen op Amerikanen te voorkomen. Hij pleitte voor openheid in het geval burgers omkomen bij een aanval.

Discussie

In de VS is het debat over de drones opgelaaid nadat deze week via de Amerikaanse zender NBC een document van het ministerie van Justitie openbaar werd gemaakt waarin de drone-aanvallen juridisch worden onderbouwd. Ook onthulden de New York Times en de Washington Post dat de VS een drone-basis heeft in Saudi-Arabië.

De kranten hadden die informatie al langer, maar hadden er op verzoek van de CIA niet over gepubliceerd. Vanwege de actuele discussie over de drones, en de kandidatuur van Brennan, besloten de kranten de informatie vrij te geven.

Hoorzitting

Brennan, die in de tijd van president Bush junior voor de CIA werkte, kreeg ook kritische vragen over omstreden verhoormethodes als waterboarding. Brennan keurde die methode af en zei dat die niet meer gebruikt moet worden. De vraag of waterboarding marteling is, wilde hij niet bevestigen.

De verwachting is dat de Senaat zal instemmen met de benoeming van Brennan tot directeur van de CIA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl