NOS NieuwsAangepast

Sneeuw bereikt noordoosten VS

Het sneeuwt nu al uren in Boston en New York. Nog niet zo hard, maar later vandaag wordt een enorme sneeuwstorm verwacht. Doordat twee storingsgebieden samenkomen, zal het tot morgen stevig sneeuwen aan de kust. Dat gaat vermoedelijk gepaard met windstoten van orkaankracht.

De storm zal het hevigst zijn op zaterdag. Rond Boston wordt dan een meter sneeuw verwacht. In de stad geldt de noodtoestand, net als in de staten New York en Connecticut. Het openbaar vervoer is stilgelegd.

Niet meer op de weg

Vanaf vier uur in de middag (22.00 uur Nederlandse tijd) is het in de staat Massachussetts waar Boston ligt verboden om nog met de auto op pad te gaan. Alleen hulpdiensten gaan dan de weg nog op. Het is de eerste keer sinds 1978 dat zo'n verbod wordt uitgevaardigd. Ook in New York zal waarschijnlijk nog zo'n 30 centimeter sneeuw vallen.

Er wonen zo'n veertig miljoen mensen in het gebied dat getroffen wordt door de sneeuwstorm, die door de Amerikaanse tv-zender The Weather Channel 'Nemo' gedoopt is. Die mensen zitten de komende 24 uur binnen.

Een van hen is de Nederlander Arend Sluis. Hij woont in Cambridge, bekend van de universiteit Harvard en een voorstadje van Boston. Vanochtend ging hij nog naar zijn werk, maar hij is na de lunch naar huis gegaan en werkt daar verder. Hij woont sinds 2007 in Cambridge en heeft al vaker flinke sneeuwbuien meegemaakt, maar wat er nu verwacht wordt, zal dat overtreffen. "Ik heb wel extra boodschappen gedaan, maar echt hamsteren, nee dat niet", zegt Sluis.

Ergste leed

Sluis verwacht dat de ergste leed morgenmiddag wel geleden is. En dan is het zaak om de stoep voor zijn huis snel schoon te vegen, want het is wettelijk verplicht om dat binnen twaalf uur te doen.

De enige angst die Arend heeft, is dat de stroom uitvalt: "De elektriciteitskabels lopen hier boven de grond en dat maakt de kans op een stroomstoring veel groter." Hij heeft wel zaklampen en voldoende batterijen in huis. Maar die heeft elke Amerikaan standaard in huis, want de kans op een stroomstoring is nu eenmaal groter dan in Nederland.

Vluchten

Vanwege de storm zijn inmiddels meer dan 4000 vluchten geannuleerd, vandaag onder meer enkele vanaf Schiphol. Ook voor de komende dagen zijn vluchten naar Boston en New York geannuleerd. Volgens Schiphol zullen vluchten van zaterdag allemaal weer vertrekken.

In Boston zijn de scholen uit voorzorg al gesloten. De burgemeester van de stad roept mensen op niet naar buiten te gaan als het niet echt noodzakelijk is. "We zijn wel wat gewend in New England, maar wees verstandig en ga niet de straat op. Blijf maar gewoon thuis", zei burgemeester Menino. Hij vroeg inwoners ook expliciet bejaarde buren extra in de gaten te houden.

Hamsteren

In het gebied is massaal gehamsterd. Zo stonden er lange rijen bij benzinepompen en zijn levensmiddelen en water op sommige plekken uitverkocht.

Nutsbedrijven vrezen dat de sneeuwstorm veel stroomuitval zal veroorzaken, doordat elektriciteitskabels omwaaien of knappen door het gewicht van sneeuw en ijs. Er zijn daarom al monteurs uit andere staten ingevlogen om te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl