EU-akkoord nabij, minder korting NL
De leiders van de Europese Unie lijken dicht bij een akkoord over de meerjarenbegroting. Uit de stukken blijkt dat Nederland een deel van zijn directe korting kwijtraakt. Nu is die korting 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel, in het voorstel van EU-president Van Rompuy wordt de korting 650 miljoen. Voor het eerst gaat de meerjarenbegroting omlaag en komt die uit op zo'n 960 miljard euro.
Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog
Kort na middernacht werd de plenaire vergadering van de Europese leiders onderbroken. Van Rompuy had na een uur verder willen gaan, maar dat gebeurde niet. Er volgde overleg tussen verschillende groepjes Europese leiders. Om 06.30 uur werd de plenaire vergadering hervat.
Onderling overleg
Vannacht sprak premier Rutte met de Duitse bondskanselier Merkel, met de Franse president Hollande en met Van Rompuy. Gistermiddag was er ook al veel onderling overleg tussen de leiders. De top begon daarom gisteravond al met uren vertraging.
In november vorig jaar spraken de 27 regeringsleiders van de EU-landen ook al over de meerjarenbegroting, maar toen konden ze het niet eens worden.
Nederland, Groot-Brittannië en andere landen hameren steeds op een forse verlaging van de Europese uitgaven.
Debat Tweede Kamer
Als Nederland inderdaad een deel van zijn korting kwijtraakt, is dat pijnlijk voor premier Rutte, zegt politiek verslaggever Joost Vullings. Hij verwacht dat Rutte een moeilijk debat wacht in de Tweede Kamer. Volgens Vullings krijgt Nederland wellicht nog op een andere manier geld uit Brussel. Dat zou de pijn dan misschien iets verzachten.
De Rijksvoorlichtingsdienst erkent dat Nederland minder korting krijgt, maar benadrukt dat er waarschijnlijk minder af gaat dan het bedrag van 350 miljoen dat nu wordt genoemd. Dat hangt samen met de onderhandelingen over de afdrachten van btw-gelden.
In de kabinetsbegroting is rekening gehouden met een korting van 1 miljard, dus het onderhandelingsresultaat in Brussel slaat daar een gat in.