NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt Amsta-bezetting

De rechtbank in Amsterdam verbiedt de Abvakabo FNV om met personeel van de zorginstelling Amsta bezettingsacties te houden. Ook mag de vakbond geen tehuizen blokkeren of geluidsoverlast voor de bewoners veroorzaken. Op elke overtreding staat een dwangsom van 5000 euro.

Medewerkers van Amsta hielden zaterdag het Sarphativerpleeghuis in Amsterdam zeven uur bezet. Ze werden gesteund door Abvakabo FNV. De medewerkers vinden de werkdruk te hoog en vragen zich ook af of de 3,5 miljoen die Amsta van de overheid krijgt goed wordt besteed.

Het geld is bedoeld om extra personeel aan te trekken, maar het personeel merkt daar niets van, zegt de vakbond. Het personeel vermoedt dat het geld is uitgegeven roostermakers, beleidsontwikkelaars en coördinatoren.

Dagboek

Amsta stapte vandaag naar de rechter omdat tijdens bezetting de veiligheid van de bewoners van het Sarphatihuis in het geding zou zijn geweest. Ze eiste een verbod op een bezetting van een of meer van de vijfendertig Amsta-vestigingen. De rechter kende de eis toe.

Het personeel van het Sarphatihuis legt zich er niet bij neer. Morgenmiddag houden zij een werkonderbreking. Ook presenteren zij een dagboek over de gebeurtenissen in het Sarphatihuis in de afgelopen week. Doordat er te weinig collega's zijn, krijgen bewoners niet de zorg die zij verdienen, zegt de Abvakabo FNV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl