NOS NieuwsAangepast

Pijnlijke fout begraafplaats Klundert

Op een begraafplaats in Klundert is decennia lang een pijnlijke fout gemaakt bij het begraven van overledenen in een dubbelgraf. De grafdelvers hebben vaak niet diep genoeg gegraven, zodat de partners er niet bij kunnen.

De fout kwam vorig jaar aan het licht. Een grafdelver ontdekte bij het voorbereiden van een begrafenis dat een kist te dicht aan de oppervlakte lag. De wet schrijft voor dat in een dubbelgraf de eerste kist tenminste 1.80 meter diep moet liggen.

Veertig jaar geleden

Later deed zich een nieuw geval voor. De gemeente Moerdijk besloot toen om alle dubbelgraven waarin nog een bijzetting moest plaatsvinden, te laten onderzoeken. Toen kwam naar voren dat het in negentig gevallen verkeerd is gegaan. Het oudste geval dateert van meer dan veertig jaar geleden.

Verantwoordelijk voor de fout is mogelijk een bedrijf dat tot 2011 het graafwerk deed. Het bedrijf wijst de verantwoordelijkheid af. Het zegt dat het altijd onder toezicht van de gemeenten heeft gewerkt.

Wettelijke eisen

Wethouder Grootenboer van Moerdijk vindt de fout bijzonder pijnlijk. Ze sluit niet uit dat in het verleden bijzettingen hebben plaatsgevonden, die niet aan de wettelijke eisen voldeden. De gemeente kan daar nu niets meer aan doen.

Wat betreft de graven waarin nog bijzettingen moeten plaatsvinden, zijn er drie mogelijkheden. De nabestaanden kunnen de resten van overledenen laten opgraven en op de juiste diepte laten herbegraven, ze kunnen wachten tot ze zelf overlijden en de fout dan laten herstellen en ze kunnen afzien van een bijzetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl