NOS NieuwsAangepast

'Hoekstenen' Blok ter discussie

De plannen van het kabinet met de woningmarkt, zijn in het hart geraakt door de tegenstand van het CDA tegen de verhuurdersheffing.

Minister Blok (Wonen) wil de woningcorporaties een heffing opleggen, die uiteindelijk 2 miljard euro per jaar moet binnenbrengen. Het CDA liet deze week weten dat de sociale verhuurders hierdoor te zwaar worden belast.

Het kabinet zit daarmee met de handen in het haar, want oppositiepartij CDA kan in de Eerste Kamer het plan tegenhouden. In dat geval heeft de coalitie van VVD en PvdA een financieel probleem, omdat de 2 miljard al was ingeboekt als bezuiniging.

Lang wachten

De verhuurders kunnen volgens het kabinet de extra last dragen dankzij een ander voornemen, namelijk een huurverhoging die groter is dan de inflatie.

Vooral huishoudens met een hoog of middeninkomen moeten volgens dat plan meer betalen. Op die manier zouden deze zogenoemde scheefwoners worden gestimuleerd om te verhuizen naar een huurhuis in de vrije sector of een koopwoning.

Resultaat moet zijn dat goedkope huurwoningen vrijkomen voor huishoudens met een laag inkomen. Veel gezinnen moeten nu lang wachten voor ze zo'n huis krijgen.

Op scherp

De huurverhoging en de verhuurdersheffing zijn beide hoekstenen van de woningmarktplannen van het kabinet. Vandaag vergadert de Tweede Kamer met Blok over de huurverhoging. Het CDA wil dat corporaties de ruimte krijgen om met de opbrengst woningen te bouwen. Als de huurverhoging in de schatkist verdwijnt, zullen corporaties volgens tegenstanders afzien van bouwplannen, voor zover ze al niet geschrapt zijn.

Het CDA heeft de zaak zo op scherp gezet, dat Blok zijn plannen opnieuw bekijkt. Daarvoor heeft hij niet veel tijd, want om de huurverhoging per 1 juli in te laten gaan, moet het voorstel voor 1 maart door de Eerste Kamer zijn aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl