NOS NieuwsAangepast

Overval juwelier 13 en 11 jaar cel

De overvallers die in april vorig jaar de Haagse juwelier Stratmann doodschoten, hebben van de rechtbank in Den Haag 13 en 11 jaar cel gekregen.

Sandro G. die de juwelier doodschoot kreeg 13 jaar cel en zijn handlanger Ziya B. 11 jaar. Een derde verdachte die de vluchtauto bestuurde moet 5 jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie had tegen de overvallers 18 jaar en tegen de chauffeur 15 jaar cel geëist.

Lagere straffen

De straffen van de overvallers vallen wat lager uit dan de eis vanwege de jeugdige leeftijd van de twee en omdat ze spijt hebben betuigd.

De straf van Lasha G., de bestuurder van de vluchtauto, is veel lager dan de eis. De rechters in Den Haag vinden dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de fatale afloop, maar wel voor de overval zelf. Het OM vond dat Lasha G. wel medeschuldig is omdat hij de wapens zou hebben geleverd.

Ringen weggrissen

De rechtbank rekende het de twee overvallers zwaar aan dat ze hebben geschoten om na de overval weg te kunnen komen. De twee hebben bekend en meegewerkt aan het onderzoek. De 22-jarige chauffeur ontkende bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, twee weken geleden, te weten wat zijn vrienden van plan waren.

Advocaat Plasman, die Sandro G. verdedigde, spreekt van een forse straf. Hij is wel blij dat de rechter niet de eis van het Openbaar Ministerie (18 jaar cel) heeft gevolgd. Plasman heeft later contact met zijn cliënt om te overleggen of hij in hoger beroep moet gaan.

De weduwe van juwelier Stratmann is teleurgesteld. Zij vindt de straffen te laag. Het OM heeft nog niet besloten of er een hoger beroep komt.

Georgië

De overvallers van 19 en 20 wilden vorig jaar "wat ringen weggrissen" uit de juwelierswinkel aan de Beeklaan in Den Haag, omdat ze geld nodig hadden. Het liep anders. De juwelier verzette zich bij de overval en op de vlucht naar buiten schoot Sandro G. op de juwelier die daarbij dodelijk gewond raakte.

De dodelijke overval veroorzaakte veel opschudding. De daders sloegen op de vlucht. Justitie liet een opsporingsbericht uitgaan waarbij de twee herkenbaar en met naam en toenaam werden genoemd. Uiteindelijk werd Ziya B. opgepakt in een huis in de Haagse Schilderswijk, Sandro G. meldde zich dagen na de overval op de Nederlandse ambassade in Georgië. Zijn bekentenis tijdens een politieverhoor in Georgië werd daar op televisie uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl