Kabinet beziet plannen woningmarkt

Het CDA vindt dat woningcorporaties te zwaar worden getroffen»
Het CDA vindt dat woningcorporaties te zwaar worden getroffen Flickr / CorporatieNL / cc by 2.0

Het kabinet overweegt of de plannen voor de woningmarkt kunnen worden aangepast. Het ministerie van Financiën rekent een aantal varianten door.

Dat werd duidelijk nadat er vanmorgen, voorafgaand aan het debat over huurverhogingen, overleg is gevoerd tussen CDA-leider Van Haersma Buma en de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen).

Cruciaal

Buma heeft in dat overleg nogmaals zijn bezwaren tegen de plannen toegelicht. Het CDA vindt de nieuwe regels voor het verplicht aflossen van hypotheken te streng en vindt dat de woningcorporaties te zwaar worden belast.

De christendemocraten dreigen tegen alle woningmarktplannen van het kabinet te stemmen, als er geen aanpassingen worden gedaan. De steun van het CDA is cruciaal in de Eerste Kamer.

Geschorst

Minister Blok wil zijn plannen om onder meer het scheefwonen tegen te gaan, snel door Tweede en Eerste Kamer loodsen, zodat extra huurverhogingen voor scheefwoners nog in juli kunnen ingaan.

Het debat in de Tweede Kamer, waar Blok wel verzekerd is van voldoende steun, werd kort geschorst omdat de Kamer opheldering van minister Blok wilde over de berichtgeving.

Blok zei dat het kabinet "natuurlijk altijd overleg voert met Kamerleden, ook buiten de Kamer". "Maar het debat wordt hier gevoerd. Ik verdedig de wet die ik heb ingediend."

Deel deze pagina

Audio

  • 'Kabinet moet wel toegeven aan CDA-eisen' Het kabinet bekijkt of de plannen voor de woningmarkt aangepast kunnen worden. Het ministerie van Financiën rekent op dit moment... een aantal varianten door. Vanochtend voor het debat over de huurverhoging begon overlegden de ministers Dijsselbloem van Financiën en minister Blok van Wonen met oppossitiepartij CDA. Politiek verslaggever Margreeth Boer.
  • Tweede Kamer debatteert over huurverhoging Vandaag debateert de tweede kamer met minister Blok van Wonen over het verhogen van de huren van woningen. Maar het CDA ligt... dwars. En het kabinet heeft deze partij nodig omdat er anders in de Eerste Kamer geen meerderheid is voor de plannen die het kabinet heeft met de woningmarkt. Er is de afgelopen dagen druk overleg geweest om de woningmarktplannen te redden. Politiek verslaggever Margreeth Boer in Den Haag.

Video

Oppositie wil uitstel debat

Nadat bekend is geworden dat het kabinet bekijkt of de plannen voor de woningmarkt kunnen worden bezien wilde de oppositie niet... verder debatteren

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 325 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld

Meer video en audio