NOS NieuwsAangepast

Soros: Shell stuurt Den Haag

De Amerikaanse filantroop en zakenman George Soros denkt dat de Nederlandse regering onder invloed van Shell een anti-corruptiewet tegenhoudt. Dat zegt hij in het tv-programma Nieuwsuur.

Soros zegt dat de Nederlandse regering zich verzet tegen Europese wetgeving die oliemaatschappijen verplicht hun uitgaven openbaar te maken. Daardoor zou duidelijk worden of die maatschappijen steekpenningen betalen aan regeringen in ontwikkelingslanden. Volgens Soros gaat het om miljarden.

Soros vermoedt dat Nederland de wetgeving blokkeert op verzoek van Shell. "Ik heb geen harde bewijzen, maar de Nederlandse regering neemt het standpunt van Shell over", zegt hij.

Democratische bewegingen

De filantroop, die zijn geld gebruikt om democratische bewegingen te steunen, denkt dat de Nederlandse regering zich niet bewust is van de situatie, omdat het om technische zaken gaat. "Ik hoop dat de regering zijn opstelling verandert, omdat dit een grote stap voorwaarts kan zijn in de strijd tegen corruptie."

Shell zegt dat het voor transparantie is, maar dat het bedrijf bezwaren heeft tegen de nieuwe wet, omdat die kan ingaan tegen de lokale wetgeving in olieproducerende landen.

Kabinet

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking wil niet inhoudelijk op het verwijt van Soros reageren. Ze wijst erop dat het kabinet de kwestie vrijdag in de ministerraad bespreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl