NOS NieuwsAangepast

'Opdracht bom Ankara uit Nederland'

De opdracht voor de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara kwam van een Turkse activistenleider die in Nederland verblijft. De Turkse krant Bugun schrijft dat op basis van een rapport van de Turkse inlichtingendienst.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag, vorige week vrijdag, is opgeeist door de extreem-linkse groepering DHKP-C. Die verzet zich tegen het NAVO-lidmaatschap van Turkije en eist dat de Patriot-raketten die daar door onder meer Nederland zijn gestationeerd, worden weggehaald.

'Meer aanslagen'

De leider van DHKP-C, Mussa Assaoglu, die de opdracht voor de aanslag heeft gegeven, zou in Nederland verblijven. De groepering heeft volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD enkele tientallen leden in Nederland.

Twee activisten van DHKP-C zeiden gisteren in Zuidoost-Turkije tegen NOS-correspondent Bram Vermeulen bereid te zijn zichzelf te offeren voor ,,de strijd tegen het imperialisme". Volgens hen zijn de 300 Nederlandse soldaten die sinds eind januari in Adana gelegerd zijn om de Patriot raketten van de NAVO te bedienen ,,niet veilig". ,,Ze moeten terug naar hun eigen land."

Ook de Turkse inlichtingendienst zegt aanwijzingen te hebben dat DHKP-C nog meer zelfmoordaanslagen beraamt.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zegt de groepering in de gaten te houden. Uit privacy-overwegingen kan de organisatie niet zeggen of het hoofd van DHKP-C in Nederland is. In een jaarverslag van de AIVD uit 2010 wordt DHKP-C omschreven als een marxistisch-leninistische terroristische organisatie. Leden ervan waren toen actief binnen sociaal-culturele verenigingen in Nederland. Drie leden zijn door de IND uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl