NOS NieuwsAangepast

Rellen Tunesië na moordaanslag

In Tunis heeft de politie met traangas betogers uiteengedreven die de straat op waren gegaan na de moordaanslag op oppositieleider Chokri Belaid.

Die werd vanochtend doodgeschoten toen hij zijn huis verliet in de Tunesische hoofdstad. De betogers hadden zich verzameld bij het ziekenhuis waar de 48-jarige Belaid aan zijn verwondingen was bezweken.

Belai stond kritisch tegenover de islamitische regering van het land. Hij was een van de leiders van de seculiere Volkspartij. Vier kogels maakten vandaag een eind aan zijn leven. De dader is voortvluchtig.

Mausoleums

Ook in Sidi Bouzid in het midden van het land werd door duizenden mensen gedemonstreerd. Autobanden werden in brand gestoken en de politie werd bekogeld. In Sidi Bouzid begon de opstand die uitgroeide tot de Arabische Lente.

Premier Jebali veroordeelde direct de "politieke moord" op Belaid, die hij omschreef als een aanslag op de revolutie in Tunesië. De dader is voortvluchtig.

Seculier

Belaid was een seculier politicus, die vond dat de regering niet genoeg deed tegen het geweld van de ultra-conservatieven in het land. Die groep heeft mausoleums en tentoonstellingen aangevallen omdat die niet zouden stroken met de strikte interpretatie van de islam.

Radicale islamieten verstoorden onlangs een protestmanifestatie van Belaid in het noorden van Tunesië.

President Marzouki brak vandaag een bezoek aan Frankrijk af in verband met de moord op Belaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl