NOS NieuwsAangepast

VS doodt sneller terreurverdachten

De VS mag sneller dan tot nu toe werd gedacht Amerikaanse burgers in het buitenland doden als ze worden verdacht van terrorisme. Dat blijkt uit een document van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat in handen is van tv-zender NBC.

In het document staat kort uitgelegd wanneer verdachten mogen worden gedood, met bijvoorbeeld onbemande vliegtuigjes, drones. De regels daarvoor blijken soepeler dan leden van de regering-Obama tot nu toe aangaven.

Voortdurend aanslagen plannen

Zo hoeft er geen bewijs te zijn dat de verdachte een direct gevaar vormt voor de VS. Als een persoon in het verleden heeft samengezworen tegen de VS, is dat voldoende voor een executiebevel.

"Sommige leden van al-Qaida plannen voortdurend aanslagen", redeneert Justitie in het document. "Bovendien is de regering niet altijd op de hoogte van alle plannen en kan er dus niet van uit worden gegaan dat er niks op stapel staat."

Daarnaast telt mee dat de kans op een arrestatie vaak nihil is en er slechts weinig tijd is om toe te slaan. "We hebben soms maar even de kans om actie te ondernemen op een manier die effectief is en de kans op Amerikaanse slachtoffers beperkt."

'Beangstigend'

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU noemt de richtlijnen "beangstigend". "Het schept een gevaarlijk precedent dat we Amerikaanse burgers doden zonder tussenkomst van een rechter die kijkt of het bewijs afdoende is."

Een woordvoerder van Obama wilde niet specifiek ingaan op het document, maar zei wel dat de president zijn verantwoordelijkheid om aanslagen tegen de VS te stoppen serieus neemt.

CIA-baas

De media-aandacht komt voor Obama op een slecht moment, omdat de Senaat morgen de benoeming van John Brennan als nieuwe CIA-baas bespreekt. Brennan speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van het drone-programma.

Senatoren van beide partijen hebben de president al opgeroepen het gebruik van drones terug te schroeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl