'Aanpak meisjesbesnijdenis werkt'
De aanpak van meisjesbesnijdenis met goede, gerichte voorlichting en de dreiging met zware straffen heeft effect. Dat zegt het onderzoekscentrum Pharos in een studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Pharos heeft geen concrete aanwijzingen voor gevallen van meisjesbesnijdenis in Nederland. Maar elk jaar lopen zo'n 40 tot 50 meisjes bij familiebezoek aan het buitenland het risico te worden besneden. Volgens het instituut wonen in Nederland zo'n 30.000 vrouwen die ooit slachtoffer zijn geworden van besnijdenis. Voor het overgrote deel gebeurde dat voordat zij naar Nederland kwamen uit landen als Somalië en Egypte.
Zero Tolerance Day
Staatssecretaris van Rijn noemt het hoopgevend dat het risico hier laag is, maar hij vindt elk geval er een te veel.
Volgens Van Rijn zijn de belangrijkste redenen dat Nederlandse vrouwen uit risicolanden hun dochters niet laten besnijden het wettelijk verbod en het risico dat de kinderen uit huis worden geplaatst. Er ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer om de aanpak nog te verstevigen.
Het is vandaag internationale 'Zero Tolerance Day tegen genitale verminking. Die dag is een initiatief van de Verenigde Naties.