Hinder door sneeuw in ochtendspits

Langzaam rijdend verkeer op de A50 tussen Zwolle en Arnhem»
Langzaam rijdend verkeer op de A50 tussen Zwolle en Arnhem Irinne van der Sluis

Het verkeer had vanochtend vooral ten oosten van de lijn Amsterdam, Utrecht, Den Bosch last van de sneeuw en de gladheid. De sneeuw trekt langzaam naar het zuidoosten weg. Vooral in het oosten van het land is vannacht veel sneeuw gevallen: rond Nijmegen en Arnhem op sommige plaatsen meer dan 10 centimeter.

Rond 08.00 uur stond er op de Nederlandse snelwegen meer dan 500 kilometer file. Vooral rond Amersfoort, Arnhem, tussen Den Bosch en Utrecht en tussen Eindhoven en Oss was er veel oponthoud. In de Randstad vielen de problemen op de weg mee.

Spoorboekje

Op sommige wegen waren vanochtend de linkerrijstroken niet goed berijdbaar, omdat het verkeer nog op gang moest komen. Het zout dat was gestrooid moest nog worden ingereden. Volgens de Verkeersinformatiedienst ontstonden veel files door geschaarde vrachtwagens.

Er rijden ook minder treinen vanwege de sneeuwval. Dat hadden de Nederlandse Spoorwegen en ProRail gisteren al besloten. Door minder treinen te laten rijden hopen de vervoerder en de spoorbeheerder lucht te creëren in het spoorboekje. Op wat wisselstoringen na waren er volgens de NS vanochtend geen problemen.

In Duitsland leidde het winterweer tot grote overlast. Vooral in het Ruhrgebied waren er ongelukken en stond het volgens de Duitse verkeersdienst muurvast. In de hele deelstaat Noordrijn-Westfalen stond er op het hoogtepunt 645 kilometer file.

Deel deze pagina

Video

Door sneeuwval hebben we een drukke ochtendspits gehad. Vooral in het midden en het oosten van het land kreeg... het verkeer te maken met gladheid door sneeuw. Even na acht uur stond er 530 kilometer file.

 • Drukke ochtendspits door sneeuwval

  Door sneeuwval hebben we een drukke ochtendspits gehad. Vooral in het midden en het oosten van het land kreeg... het verkeer te maken met gladheid door sneeuw. Even na acht uur stond er 530 kilometer file.

 • 'Ik denk dat ik straks maar weer terugrijd'

  Een van de plaatsen waar het verkeer vanmorgen veel last had van het winterse weer is knooppunt Hoevelaken.... Op het hoogtepunt stond daar een file van 30 kilometer file.

 • 'Eigenlijk is er bij Hoevelaken niet veel sneeuw gevallen'

  Door sneeuwval is het een drukke ochtendspits. Met uitzondering van de noordelijke provincies heeft het... verkeer in het hele land te maken met gladheid door sneeuw. Er staat honderden kilometers file. Verslaggever Margriet Brandsma staat bij de A28 bij knooppunt Hoevelaken.

 • Ongelukken en files door sneeuw

  De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten een drukke ochtendspits. In een groot deel van het land sneeuwt het.... Met uitzondering van de noordelijke provincies heeft het verkeer in het hele land te maken met gladheid door sneeuw.

Video en Audio

Meer video en audio