Belgen willen pralines beschermen
Door Sibren Vreede, bureau Brussel
Belgische bonbonmakers willen hun chocolade wettelijk laten beschermen. De producenten vinden dat alleen bonbons die volledig in België zijn gemaakt de naam 'Belgian chocolate' verdienen. De Belgische minister van Economische Zaken steunt het idee en onderzoekt wat er juridisch mogelijk is. Dat zei hij vandaag in het Belgische parlement.
Vooral in Azië liggen Belgische bonbons in de schappen die helemaal niet in België zijn gemaakt. "Onlangs stuitte ik op een voorbeeld uit Maleisië", zegt Guy Gallat van de beroepsvereniging van chocolatiers, Choprabisco. "Na controle bleek dat er helemaal geen chocolade uit België in die bonbons is verwerkt. Toch staat erop 'Dark Belgian Chocolates'. Dat vind ik de ergste vorm van misleiding".
Erkennen
De beroepsvereniging stuurt nu al brieven naar buitenlandse concurrenten om hen terecht te wijzen. "Spijtig genoeg is dat niet altijd effectief", aldus Gallat. Daarom werken de bonbonmakers aan een aanvraag voor Europese bescherming.
Dat is een ingewikkelde procedure, zegt advocaat en expert in intellectueel eigendom Eric de Gryse. "Eerst moeten de chocoladeproducenten en de Belgische overheid het eens worden over de precieze vorm van bescherming. Op Europees niveau kunnen dan ook nog andere landen reageren. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld Duitsland zegt dat zij ook Belgische pralines kunnen maken. Buiten Europa is het nog maar de vraag of landen de Europese bescherming zullen erkennen", aldus De Gryse.
Hollandse Gouda
Behalve eindproducten zoals bonbons, exporteert België ook chocolade die nog verwerkt moet worden. Alleen eindproducten mogen volgens de sector 'Belgian chocolate' genoemd worden. Buitenlandse fabrikanten die wel Belgische chocolade gebruikt hebben voor hun bonbons, mogen alleen 'made with Belgian chocolate' vermelden, zo vindt de beroepsvereniging Choprabisco.
In de EU is het mogelijk om producten te beschermen die een bepaalde oorsprong of geografische herkomst hebben. Zo is 'Hollandse Gouda' een beschermde kaassoort.
De chocoladesector in België had in 2011 een omzet van 4,3 miljard euro waarin 6.400 mensen werkzaam zijn