NOS NieuwsAangepast

Lagerhuis stemt voor homohuwelijk

Het Britse Lagerhuis heeft de wet aangenomen die het voor homo's en lesbiennes in Engeland en Wales mogelijk maakt te trouwen. Het Lagerhuis deed dat met een grote meerderheid: 400 leden stemden vóór, 175 tegen.

Premier Cameron noemde de uitslag van de stemming "een belangrijke stap vooruit", ook al stemde een groot aantal leden van zijn eigen Conservatieve Partij, ongeveer 140, tegen het voorstel.

Enkele partijleden riepen Cameron dit weekend nog op de stemming uit te stellen. Zij waren bang dat de partij kiezers zou verliezen als het homohuwelijk zou worden aangenomen.

Kerk

Volgens het voorstel, dat nog door het Hogerhuis moet worden behandeld, kunnen paren van gelijk geslacht trouwen voor de wet en voor de kerk, voor zover de regels van de betreffende kerk dat toestaan.

Binnen de Church of England, de officiële Engelse kerk, zijn huwelijken tussen homo's en lesbiennes niet toegestaan.

Schotland en Noord-Ierland mogen zelf bepalen of ze het huwelijk openstellen voor mensen van gelijk geslacht. De Schotse regering komt binnenkort met een voorstel; in Noord-Ierland zijn geen plannen voor openstelling van het huwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl